Çevremize baktığımızda aşırı kilolarından yakınan insanlar ve yiyip yiyip bir türlü kilo almayan insanları görürüz. Peki insanlar neden şişmanlar? Nereden gelip yerleşiyor bu kilolar?
Kocaman göbek, geniş bacaklar, tombul yanaklar ve kollar...
Özellikle belli bir yaşın üstündeki yetişkinler arasında yaygın bir sorun olan fazla kiloların, çoğu zaman nereden geldikleri farkında bile olunmaz. Farkında olunduğunda ise işimiz daha da zorlaşır. Çünkü kiloyu vermek almak kadar kolay değildir. Üstelik fazla kiloların neden olduğu tek sorun görüntünün hoş olmaması değil ayrıca beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getirir.
Hayatta Kalmak İçin Yemek
Vücudumuzun gerçekleştirdiği tüm etkinlikler için enerjiye ihtiyacı vardır. Yani sadece basketbol oynamak, ip atlamak veya koşmak için değil kalp atışından beyindeki düşünme işlevine kadar tüm hayatsal fonksiyonlar için enerjiye ihtiyaç vardır. Fotosentez yaparak gereksinim duyduğu enerjiyi güneşten elde eden bitkiler dışında neredeyse tüm canlılar, yaşamaları için gereken besini bitkisel ya da hayvansal kaynaklardan elde ederler. Yani tüm besinler normal bir yaşam sürebilmemiz için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Neden Şişmanlarız?
1 gram suyun sıcaklığını 1°C yükseltebilmek için gereken enerji, 1 kaloriye denk gelir. Bir insanın günlük enerji gereksinimi, yaşam biçimine ve yaşamına bağlı olarak 1500-3000 kalori arasında değişir. Eğer bir kimse, gün boyu yüksek kalorili yiyeceklerle beslendiği halde, az hareket ederek vücuduna giren bu enerjiyi yeterince harcayamazsa artanını depolar.
Vücuda üç temel besin maddesi girer: proteinler, karbonhidratlar ve yağlar. Bunların her birinin, vücutta yerine getirdikleri farklı işlevleri var. Örneğin, proteinler büyüme ve onarım için gerekir. Karbonhidrat ve yağların temel işlevi gereken enerjiyi sağlamaktır.
Vücut aldığı besinlerden artan enerjiyi yağ olarak depolar.
Vücutta depolanan 1 kg yağ, yaklaşık 9000 kalori anlamına gelir. Buna göre, her gün düzenli olarak günlük gereksiniminden 100 kalori daha fazla besin alan bir insan, üç ay içinde yaklaşık 1 kg alır.
Yağ dokusu yağ hücrelerinden oluşur; genellikle derinin hemen altında ve böbrek gibi bazı iç organların çevresinde yer alır.
Yağ dokularının vücutta ağırlıkla toplandığı bölgeler kadın ve erkeklerde farklılık gösterir.Bunun nedeni, östrojen ve testosteron adlı cinsiyet hormonlarının kadında ve erkekte farklı miktarlarda salgılanması. Kadınlarda yağlar özellikle göğüs, bel ve kalçada toplanırken, erkeklerde daha çok göğüs ve göbekte birikir. Vücudun enerji deposu olan yağ dokusu, vücut sıcaklığının sabit kalmasını ve dışarıdan gelecek darbelerden korunmayı da sağlar.
Yaşlandıkça Kilo Almak Neden Kolaylaşır?
Kilo sorunu, orta yaşlı insanlarda daha fazla karşılaşılır.
Yapılan araştırmalara göre, insanlarda yaşı otuzlara doğru yaklaştıkça vücut, her yıl kas yapısının yaklaşık 225 gramını kaybediyor. Kaybedilen bu kaslar, vücudun dinlenme anında harcadığı enerji miktarının da azalması sonucunu doğuruyor. Bunun üstüne, ilerleyen yaşla birlikte gelen hareketsizlik ve bol yiyecek tüketimi de eklenince, yaşı otuzun üstündeki insanlar arasında kilolu olanlara rastlama olasılığı daha da artıyor.
Fazla Kilolar Sağlığa Zararlı mı?
Günümüzde erkeklerin vücudunda % 25’ten ve kadınların vücudunda % 32’den fazla yağ dokusunun birikmesiyle oluşan aşırı şişmanlık durumu, “obezite”olarak adlandırılıyor.
Aşırı şişmanlık, dünya genelinde en sık ölüme neden olan kalp krizi ve kanser riskinin artmasındaki en önemli etkenlerden biri. Ayrıca, damar tıkanıklıkları ve şeker hastalığı gibi diğer bazı sorunlara da yol açabiliyor
Sonuç olarak sağlığımız için yeteri kadar yiyelim, bolca hareket edelim...
0 Yorumlar