Demir Kalkana Sahip Gerçek Bir Kara Şövalye: Pullu Ayak Salyangozu - BİLGİ AİLEM

Demir Kalkana Sahip Gerçek Bir Kara Şövalye: Pullu Ayak Salyangozu

demir-zırhlı-salyangoz-scaly-foot-snail

  Dünya'nın  en geniş su altı yanardağına sahip olan Hint Okyanusu'nda, kabuğu demirle kaplı bir salyangoz türü keşfedildi. 2001 Yılında keşfedilen türün genomu, bilim adamları tarafından çözüldü. Yüksek sıcaklıklara ve basınçlara dayanabilen salyangoz, yanardağların kenarlarında ve yüksek basınçlı menfezlerde yaşayabiliyor. 

  Adeta bir şövalyeye benzeyen salyangoz; pullu ayak Gastropod veya deniz pangolini olarak biliniyor.  Dünyada iskeletinde demir barındırdığı bilinen tek canlıdır. Okyanusların 2400 metre dibinde yaşıyor.   


demir-zırhlı-salyangoz-scaly-foot-snail

 540 milyon yıllık bir tür olduğu sanılan bu canlıların, bakterilerin yardımı sayesinde bu kabuğa sahip olduğu anlaşılmıştır. Salyangozda bulunan bakteriler, çevredeki demir sülfürle reaksiyona girerek üç katmanlı bir kabuk oluşmasını sağladı. Dış katman demir sülfitten, orta katman diğer yumuşakçalarda bulunan periostrakum ya da deriden ve en içteki katman aragonitten oluşmaktadır.

 Bir diğer ilginç özelliği ise kalbinin vücudunun %4'ünü oluşturmasıdır. Yani dünyadaki en büyük kalbe sahip canlıdır. Bu özelliği sayesinde oksijensiz bir ortamda rahatça yaşar. Ayrıca yemek yemeye ihtiyacı yoktur. Kemosentez ile bakteriler sayesinde beslenir. Bakteriler volkanlardan sızan kimyasalları parçalayarak salyangoz için besin üretir ve karşılığında barınabileceği bir mekanın sahibi olur.

demir-zırhlı-salyangoz-scaly-foot-snail

  Ayrıca pullu ayakları da demirle kaplıdır. Düşmanlarına karşı bir mızrak gibi onları kullanır. Aynen gerçek bir şövalye gibi. Tüm bunlara rağmen bilim adamları, bu salyangozun benzersiz genoma sahip olmadığını, kalamar ve istiridye gibi canlıların da aynı genlere sahip olduğunu açıkladı.

  Salyangoz kabuğunu ilginç bulan ABD ordusu yeni bir zırh geliştirmek için finansman sağladı.

MIT'den Christine Ortiz, meslektaşları ile salyangozun sahip olduğu üç katmanlı kabuğunu inceleyerek bu yapının sentetik bir taklidini yapmak için araştırmalarını sürdürüyorlar...



Yorum Gönder

0 Yorumlar