Kutsal Kan Takıntısı Yüzünden Soyu Tükenen Hanedanlık - BİLGİ AİLEM

Kutsal Kan Takıntısı Yüzünden Soyu Tükenen Hanedanlık

 

habsburg-hanedanlığı-II.carles-carlos

  Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yöneten Habsburg Hanedanlığı kutsal kanı korumak için yaptığı akraba evlilikleri ile kendi sonunu getirdi. Kendi aralarında yaptıkları akraba evlilikleri, doğan çocuklar üzerinde ciddi genetik bozuklulara sebebiyet veriyordu. Öyle ki çoğu Habsburg çocuğu zihinsel ve bedensel engelliydi. Bunlardan en bilineni II. Charles'ti

habsburg-hanedanlığı-II.carles-carlos


 II. Charles 1661-1700 yılları arasında yaşamış İspanyol İmparatorluğu'nun son Habsburg hükümdarıdır.  Akrabaları arasında yapılan evlilikler nedeniyle fiziksel engelleri vardır. Öyle ki II. Charles'in babası  IV. Felipe, yeğeni Avusturyalı Mariana ile evlenmişti. 4 Yaşına kadar konuşamayan ve 8 yaşına kadar yürüyemeyen Charles'in geride bırakacak bir veliahtı bile olmamıştı. Hükümdar, İspanyol tarihinde büyülenmiş olarak da bilinir. Genetik faktörleri bilmeyen halk, hükümdardan şeytan çıkarmaya bile çalışmışlardır.


 Madrid'te dünyaya gelen II. Charles, yaşayabilen tek erkek evlattır. Yüzünde aile bireylerinde de görülen bir çeşit deformasyon vardı.  Bu deformasyon ''Habsburg Çenesi'' ve ya ''Habsburg Dudağı'' olarak da bilinmektedir. Bu yapısı nedeniyle yediklerini çiğneme sorunu yaşıyordu. Bu sağlık sebeplerinden ötürü resmi bir eğitim bile alamamıştır.

habsburg-hanedanlığı-II.carles-carlos
II. Charles yirmili yaşlarında


 İspanya, II. Charles Krallığı boyunca çok sıkıntılı yıllar geçirmiştir. 1665-1700 yılları arasında İspanya'yı yöneten Charles, ekonominin kötüye gitmesine ve monarşinin zayıflamasına neden olmuştur. Ülke Fransa etkisi altına girmiştir. Kralın yaptığı tek işe yarar icraat; İspanyol Engizisyonunu denetleyen bir komisyon kurmasıdır.

 II. Charles 1700 yılında ölünce İspanyol Habsburg Hanedanı da son buldu. Yerine yeğeni de olan -Fransa Kralı XIV. Luis'in torunu- V. Felipe geçti. V. Felipe Bourbon Hanedanlığının bir üyesidir.

Peki Neden Akraba Evlilikleri Bu Kadar Yaygındı?


 Avrupa'daki  hanedanlar Hz. İsa'nın kanını taşıdıklarına inanıyorlardı. Hz. İsa çarmıha gerildiğinde, eşi olduğuna inanılan Mecdelli Meryem hamileydi. Kendilerine koruyucu denilen bir grup, Mecdelli Meryem'i Fransa'ya kaçırdı. Mecdelli Meryem bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Adını da Sarah koymuştu. Bu soydan gelenler belirli bir iktisadi ve siyasi güce erişince kralların soyuyla evlenip bunlara karışmıştı. İşte hanedanlıklar bu soyu korumak için birbirleri arasında evlilikler yapmışlardır. 


habsburg-hanedanlığı-II.carles-carlos-kutsal-kan-holly-blood
Kutsal Kan Bazilikası


 Kutsal Kan Bazilikası, Belçika'nın Bruges kentinde bulunan bir Katolik bazilikasıdır. Kutsal Kan'ın kalıntısına ev sahipliği yaptığına inanılmaktadır.



Habsburg Hanedanlığının Yönettiği  Bazı Ülkeler


  • Kutsal Roma Cermen İmparatoru (1273-1806)
  • Avusturya İmparatoru (1806-1867)
  • Avusturya-Macaristan İmparatoru (1867-1918)
  • Hırvatistan Kralı (1437-1918)
  • Macaristan Kralı (1437-1918)
  • İspanya Kralı (1516-1700)
  • Portekiz Kralı (1580-1640)
  • Bohemya (Çek) Kralı (1526-1918)
  • Erdel (Transilvanya) Kralı (1690-1867)

Yorum Gönder

0 Yorumlar