Osmanlı Döneminde Kullanılan İlk Elektrikli Asansör - BİLGİ AİLEM

Osmanlı Döneminde Kullanılan İlk Elektrikli Asansör

osmanlı da ilk asansör

  Asansör ne zaman icat edildi? Osmanlı döneminde ilk asansör nerede kullanıldı? Günümüz binalarının olmazsa olmazı asansör, 1900'lerin başından itibaren hayatımızda yaygınlaşmaya başladı.

 Asansörden ilk bahseden kişi Romalı mimar Vitruvius’tur. (M.Ö. 236) Ama günümüz asansör sistemini tasarlayan kişi Elisha Otis'dir. Elisha Otis asansör'ü 1853 yılında New York'ta icat etti.

 Önceleri insan, hayvan ve su gücüyle çalışan asansör Sanayi Devrimiyle beraber buharla çalışmaya başladı. Günümüzde de kullandığımız elektrikli asansörü 1878 yılında Werner von Siemens icat etmiştir.

 Elektrikle çalışan asansör Osmanlı döneminde ilk olarak Pera Palas'ta (1892) kullanılmaya başlanmıştır.

pera palace palas
Pera Palas

  İlk olarak fabrikalarda ve maden ocaklarında yük taşımak için kullanılan asansör, 19'uncu yüzyılın ortalarında insan taşımaya başlar. Amerika'da Henry Waterman 1850'de New York'ta buhar makinesiyle çalışan bir yük asansörü yapar. Elisha Graves Otis, iki yıl sonra asansörün düşmesini engelleyen bir mekanizma tasarlar. Elisha, 1857'de insan taşıyabilen ve güvenlik tertibatli asansörü ilk olarak New York'ta bir binaya kurar. Buharlı asansörler yaygınlaşırken 1867'de Paris'te hidrolik asansör icat edilir. Bu sefer 1870 ile 1900 yılları arasında hidrolik asansörlerin kullanımı artar.

 Son olarak 1878'de  Alman mühendisi,  Siemens şirketininde kurucusu olan, Werner von Siemens elektrikli asansörün patentini alınca elektirikli asansör yaygınlaşacaktır.


buharlı asansör,lift elevator



  Osmanlı'da ise ilk elektrikli asansör 1892'de İstanbul'da bulunun Pera Palas'ta hizmete sunuldu.

 Tamamı dökme demir ve çelikten yapılan asansörün etrafı mermer merdivenlerle çevrilidir. İç mekan tasarımını mimar Alexandre Vallaury'nin yaptığı asansörün kabini ahşap ve demir karışımdır.
Asansör bugün de hâlâ çalışmaktadır

  

osmanlı döneminde kullanılan ilk elektrikli asansör









Yorum Gönder

0 Yorumlar