Yapılan araştırmalara göre şehirlerdeki ağaçlar kırsal kesime göre daha hızlı büyüyor.
ABD Çevre Koruma Dairesi tarafından yapılan araştırmada şehirlerdeki ağaçların daha hızlı büyüdüğü tespit edilmiş. Araştırmacılar, New York'ta ve New York dışında bulunan iki farklı bölgede dikilen kavak ağaçlarının gelişimini gözlemlemişler. Kavak ağaçları dikildiğinde 10 cm boyundaymış. Sonuç olarak New York şehrindeki ağaçların şehir dışında olanlara göre daha hızlı büyüdüğünü tespit etmişler.
Toprağın bileşimi, sıcaklık ve karbondioksit düzeyi gibi etkenleri inceledikten sonra ağaçların büyüme hızları arasındaki farkın şehir dışındaki ozon kirliliğinden kaynaklandığını bulmuşlar. Araştırmada şehir dışındaki havada yüksek oranda ozon gazı bulunduğu görülmüş. Şehirde ise ozon kirliliği şehir dışındaki kadar fazla değil.
Stratosferin üst seviyelerindeki ozon tabakası, canlıları Güneş'ten gelen morötesi ışınların zararlı etkilerinden korur. Ancak yeryüzüne yakın düzeylerdeki ozon, hem sağlığımıza hem de çevreye zarar verir. Yeryüzüne yakın düzeydeki ozon gazı, arabaların egzozundan çıkan kirlilik yapıcı gazlarla güneş ışınının tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkar. Ozon gazı çok çabuk tepkimeye girer. Şehirlerde ise ozon gazının tepkimeye girdiği birçok kirlilik yapıcı madde bulunuyor. Yani egzoz gazlarının güneş ışınlarıyla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan ozon gazı başka kirlilik yapıcı maddelerle tepkimeye girerek yok oluyor.
Fakat şehirde ortaya çıkan ozon gazı rüzgarlarla şehir dışına taşınıyor. Buralarda ozonun tepkimeye gireceği diğer kirlilik yapıcı maddeler bulunmadığı için ozon seviyesi burada yüksek kalıyor.
Araştırmacılara göre, bitkilerin gelişimini olumsuz etkileyen en önemli etken ozon kirliliği.
0 Yorumlar