Teknoloji Devi Japonya'nın Kağıt Takıntısı - BİLGİ AİLEM

Teknoloji Devi Japonya'nın Kağıt Takıntısı


  Teknolojide zirveyi yaşayan Japonya'nın kağıt kullanım oranı hayli yüksek. Giderek dijitalleşen dünyada tüm işlemler ekran üzerinden yapılırken, Japonya gibi teknoloji devi bir ülkenin kağıda saplantılı olması hayli ilginç. Kağıt katlama sanatı olan Origami,  Japonların kağıda olan takıntısından mı ortaya çıktı acaba? Peki neden Japonlar kağıttan vazgeçemiyorlar?




  Japonya, 1600'lü yılların ortasından 1868 Meiji Restorasyonun'a kadar olan dönemde kapalı ülke politikası uyguluyordu. Dolayısıyla 220 yıllık, teknolojiye ve malzemeye erişimi kısıtlayan bir tecrit dönemi yaşanmıştır. Meiji dönemine kadar cam gibi şeyler Japonya'da yoktu. 
 
 Endüstriyel güç eksikliği Japon halkını mevcut malzemeyi kullanmaya zorladı.
Japonya, Meiji Restorasyonu'yla beraber teknolojide büyük bir atılım gerçekleştirse de kağıda olan tutkusu devam ediyor. Nakit para kullanımı hala daha yaygın, faks kullanımı hiç azalmadı, evrak işleri devlet ve iş çevresinde halen daha vazgeçilmezdir.

washi kağıdı japan washi kağıt japan hanko hankou nedir,japon kağıt katlama sanatı origami kağıt takıntı
Washi kağıdı, ticari olarak üretilen kağıttan çok daha dayanıklıdır.


Japon Devleti Kağıt Kullanımını Azaltmaya Çalışıyor


 Japon hükümeti, nakitsiz ödemeleri teşvik ediyor ve kağıt bazlı işlemleri çevrimiçi olanlarla değiştirmeye çalışıyor. Ancak kağıtla ilişkinin sona ermekten uzak olduğunu gösteren artan sayıda yenilik var. Evrak işlerinin çok olması Japon hükümetine göre toplumu yavaşlatıyor. 

 Evrakları da dijital ortama taşısalar Japonların hızına yetişilmez. 

Japonya'nın Kağıt ile Olan Kültürel Bağlantısı Hoş gözükse de Nakit ve Evrak İşlerine Aşırı Bağımlılığı Gerçek bir Sorundur.

 En yakın komşuları Çin ve Güney Kore dijital işlemleri hevesle benimsemiş olsa da, ödemelerinin dörtte üçünü hala nakitle yapmaktadır. Ve bu işlemlerin hükümete faturayı kağıda yazdırma maliyeti 73.60 milyar dolardır. Japonya'da da bu durum farklı değildir.

 Hükümet nakitsiz ödemeleri teşvik için satış vergisi indirimi teklif etti ama bu da pek fayda etmişe benzemiyor. Tokyo'da bir oyuncak işletmecisi hem nakit hem de uygulama tabanlı dijital ödeme kabul etse de, ödemelerin %99 hala nakit.


Kağıt üzerinde eşsiz bir Japon imzası: Hanko

hanko hankou nedir,japon kağıt katlama sanatı origami kağıt takıntı

  Japonya'da insanların imza yerine kullandıkları kaşe benzeri  kişiye özel damgaları vardır. 

 Bankada hesap açmadan tutun da iş kurmaya kadar herkes bu damgaları kullanmak zorundadır. Ancak dijitalleşmenin artması bunların gerekli olmadığını gösteriyor.

Japonların kızacağı bir dosya biçimi olan yazdırılamayan dosya biçimi adlı yazımı
 buraya tıklayarak okuyabilirsiniz...






Yorum Gönder

0 Yorumlar