Yıllar ilerledikçe kullandığımız rakamlarda büyüyor. 1 sayısının yanına 100 tane 0 ekleyince elde ettiğimiz sayı 1 googol oluyor. Peki Googol nasıl ortaya çıktı?
Bir matematikçi olan Edward Kasner, yeğeni Milton Sirotta'ya: çok büyük sayılara ne denir diye sormuş, O da 'googol' diye cevap verince Edward'da bulduğu sayıya Googol adını vermiş.
İlerde kullanmamız için böyle bir sayıyı bulan Edward Kasner bununla da kalmamış 1 rakamını takip eden googol tane sıfırın meydana getirdiği sayıya da Googolplex ismini vermiş. Başka bir bilgine göre dünyada günümüze kadar yağan yağmur damlalarının sayısı bir googol.
Googollar veya nonilyonlar(1'den sonra 30 tane sıfır) novemdecilyonlar(1'den sonra 60 sıfır) sizi şaşırtmasın. Bir milyon bile pek kolay sayılır birşey değil. Jül Sezar'dan bugüne kadar 3/4 gün kadar gün geçmiştir. 1 milyonu saymaya kalkarsanız ve 1 dakikada 60 lira saydığınızı varsayarsak onu 7 haftada sayabileceksiniz.
1 milyar 1000 milyondur. 1 milyar 10 TL'yi üst üste koyarsanız 200 km kadar yüksekliğe ulaşacaktır.
1 trilyon tane 10 TL'yi üst üste koyarsak yeryüzünden aya kadar olan uzaklığın yarısına kadar erişmiş olacağız. Milattan beri geçen süre 1 trilyon saniye olmamıştır, bunun için 260 yıl kadar geçmesi gerekmektedir.
İnsanın kafası, milyonları, milyarları, trilyonları anlamada zorluk çekmektedir.
Güney Afrika'da yaşayan Hottentot kabilesi buna kendi felsefelerine göre bir çözüm getirmiş. Onların kelime haznesinde 3'ten büyük sayılar için kelime yok. Bir Hottentot'a kaç parmağın var diye sorduğunda alacağın cevap 'çok' tur. Hayatımız milyar, trilyon ve ya googol olmadan ne kadar basit...
0 Yorumlar